Dol op de digitale wereld

Ik volg digitale ontwikkelingen voor mijn werk op de voet, maar ook in mijn vrije tijd werk ik graag met computers.

Mijn doel is om in Europa wetgeving te maken die niet achter de feiten aanloopt maar erop vooruit loopt. Te vaak is de politiek te laat geweest: de vraag of Uber nou een IT-bedrijf is of een klassieke taxi-onderneming werd jarenlang onbeantwoord (het juiste antwoord is overigens: taxi-onderneming), de belastingdienst wist zich nauwelijks raad met burgers die hun vermogen in de Bitcoin hebben gestoken en die de vermogensrendementsheffing in Box3 met Bitcoins willen afrekenen, de discussie over welke hard- en software bij de uitrol van 5G we vertrouwen is nog altijd onbeslecht, welke regels en aansprakelijkheden er gelden voor zelfrijdende auto's  is nog onhelder et cetera.

Techniek is voor mij niet zomaar een hobby, ik zie technologische ontwikkeling ook als bepalend voor de geopolitieke verhoudingen in de wereld (waar voorheen geografie dat was). Technologische vooruitgang heeft dus vergaande (geo-)politieke betekenis; voor mij een belangrijke drijfveer om mij kandidaat te stellen voor Europa.

En dan hebben we het nog niet eens over de revoluties die in de biotechnologie plaatsvinden. Combinaties in die sector met robotica, big data en kunstmatige intelligentie kunnen leiden tot nieuwe vormen van kunstmatig leven...

Helaas zijn er nog erg weinig mensen met een grote voorliefde voor techniek en digitalisering die de politiek in willen gaan.

Indien u een politieke avond over digitalisering of cyber security wil organiseren, schroom dan niet contact op te nemen; u krijgt een heel andere politiek debat dan u gewend bent! Mijn doel is om techniek en digitalisering toegankelijk te maken en in normale mensentaal uit te leggen wat de consequenties zijn van hoe de wereld verandert.

Wilt u meer weten? Hieronder enkele van mijn favoriete websites:

tweakers.net

security.nl

wired.com

Arstechnica

The Verge

podcast van BNR Digitaal

podcast van BNR Cryptocast

podcast van BNR De Technoloog