Schriftelijke vragen Shadowserver

Grote klap voor internetveiligheid als Shadowserver zou verdwijnen: bied hulp

De financiële steun voor de onafhankelijke non-profit organisatie ‘Shadowserver’ dreigt op korte termijn te verdwijnen. Hoewel voor veel mensen relatief onbekend, is Shadowserver een cruciale schakel in de strijd tegen internetcriminaliteit. Shadowserver analyseert malware en botnets, waarschuwt zonder vergoeding nationale CERTs en providers over besmette slachtoffers binnen hun netwerken en voorkomt misbruik, verkeerd geconfigureerde of gecompromitteerde apparaten. De Amerikaanse tak van de organisatie verliest zijn belangrijkste sponsoren en ook de Europese tak verliest mogelijk op termijn zijn financiering. De organisatie is daarom naarstig op zoek naar nieuwe en stabiele inkomstenbronnen waarmee de bestaande functie voortgezet kan worden in combinatie met het behoud van diens onafhankelijkheid.


Gezien de grote maatschappelijke functie die Shadowserver vervult en de desastreuze gevolgen voor de Europese onlineveiligheid indien dit wegvalt, moet de EU kijken naar mogelijkheden om dit te behouden.

 

- Onderschrijft de Europese Commissie de cruciale rol die Shadowserver speelt in de globale internetveiligheid alsmede de toegevoegde waarde van de organisatie voor Europese CERTs?

 

- Welke gevolgen heeft het eventuele wegvallen van de Amerikaanse tak van Shadowserver voor de Europese tak en daarmee voor de Europese onlineveiligheid?

 

- Is de EC bereid om op korte termijn ondersteuning te bieden in de vormen van (indirecte) financiering, fondsenwerving, subsidies etc. om te zorgen dat Shadowserver niet failliet gaat en zijn onafhankelijke werk kan voortzetten?

 

 

 

Voor meer informatie kijk bijvoorbeeld eens op: 

1 https://www.wired.com/story/shadowserver-cisco-internet-cybersecurity/

2 https://www.shadowserver.org/

3 https://www.security.nl/posting/648196/Botnetbestrijder+Shadowserver+in+grote+financi%C3%ABle+problemen